Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Willie

Members
  • Posts

    689
  • Joined

  • Last visited

Willie's Achievements

Collaborator

Collaborator (7/14)

  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In
  • First Post

Recent Badges

  1. Nu har Nygaard vunnit både Vasan och Birken i år. Är förundrad över de andra teamens oförmåga att hantera Team Ragde. De har såklart duktiga åkare och dominerar med smart taktik. Men. Ta dagens Birken, åkarna närmar sig mål i stor klunga, Nygaard ligger i topp, inväntar spurten och alla är chanslösa. Sista kilometern var inte ens spännande. Nygaard vinst var väntad utifrån hans position. Varför försöker inte de andra teamen och åkarna att attackera tidigare eller gå all in tidigare för att hindra den förväntade utvecklingen där han spurtar och vinner? Emil Persson har vass spurt och tog sig lätt förbi 5-6 åkare sista 100m på upploppet idag men det var ju redan kört från hans position. Om han har den kraften och farten kvar i kroppen, varför inte chansa att göra något tidigare?
  2. Jag har inte riktigt gillat diskussionen om stakningens vara eller inte vara och nu börjar det spåra ur när det blir stakningsförbud i lopp i klassisk stil. Stakning är en växel i klassisk stil, punkt slut. Vad är det som är trasigt som olika förbud och regeländringar egentligen försöker laga? Vi har fri stil. Gott så. Vi har klassisk stil. I klassisk stil kan du välja att köra med fäste eller ej. Det beror på åkarens förmågor och banans beskaffenhet. Om någon vill staka och tror sig tjäna på det, låt dem göra det. Om någon skejtar, då är det fusk och diskvalificering ska gälla, precis som i simning. Tycker man att diagonalåkning är vackrare att titta på, ja, då får man kolla på kuperade lopp där åkarna bedömer det vara snabbaste åksättet. Vill man kolla på diagonalåkning i vasaloppet finns äldre sändningar, det är inte rimligt att dagens åkare, som kommit på att stakning går snabbare och har tränat för det, ska tvingas åka på ett långsammare sätt för att några (inte alla!) tycker det ser finare ut.
  3. Håller med, alla andra team borde ju vilja hjälpas åt, både inom och mellan teamen, att komma ikapp. Eller blir det så att de räknar bort segern och försöker vara taktiska kring de övriga topplaceringarna för att försöka slåss om de poängen istället? Som tv-tittare tycker jag dagens lopp förvisso var imponerande utifrån vinnarens solokörning men man blir ju snuvad på reell spänning när inga andra åkare faktiskt inte gör något riktigt försök att komma ikapp och vinna loppet…
  4. Verkligen! Starkt av Ida! Även om de till en början inte trodde att det skulle hålla borde de ju ha agerat under sista 2-3 milen när det blev tydligt att han inte kroknade.
  5. Vi måste prata om dagens ryska seger i Marcialonga. Imponerande solokörning av Vokuev! Men, hur kan alla andra åkare låta utbrytningen fortgå utan att försöka hämta in honom? Om några hade bestämt sig för att köra hårdare ihop hade ledningen minskat men nu höll han ca 2 min lucka i 3-4 mil ända fram till sista backen. Har svårt att förstå detta, vill de inte försöka att köra för segern? Ingen gjorde ju ett försök att komma ikapp. Imponerande av Vokuev som sagt men trist att inte ens få se ett försök från klungan bakom…
  6. Håller helt med. Det var många som låg och pumpade skejtskär med ytterbenet i kurvorna och det var för att få kraft framåt, inte något kliv för att ändra åkriktning. Sedan var det några som skejtade med båda benen vid några tillfällen också.
  7. Skejtvasan? Åkningen bredvid spåren gör ju att många passar på att ta flera skejtskär med ytterskidan varje gång spåren svänger, istället för att bara följa med i spåren som hade varit fallet annars.
  8. I och med att eliten börjat staka och vinna Vasaloppet på enbart glidvallade skidor har det ju blivit vanligare att även vältränade motionärer satsar på att enbart staka sig igenom loppet. Jag saknar någon som satsar på en omvänd utmaning! Ingen som vill ge sig på att diagonala sig igenom hela loppet utan stavar?!
  9. Provocerande korkat beslut att åka ovallat. Finns ju en hel stab runt om och någon borde väl ha kunnat förklara att det inte skulle gå att staka lika fort som toppåkarna springer upp för backarna. Det var ju inte så att det var nära att fungera, han var ju avhakad halvvägs in i första backen. Svensk press är snäll som inte sågar honom skoningslöst. Har man varit med i toppen så mycket som han har varit i år får man helt enkelt inte kasta bort en finalplats i ett VM på det sättet.
  10. En del artiklar om kylan i skidskytte-VM nu. https://www.aftonbladet.se/a/weKxEo Valet verkar stå mellan tunna handskar och frysa eller tjocka handskar som blir klumpiga att skjuta med. Hoppas och tror att de har koll på supertunna liners i merinoull... hur är det för er? Om jag har liners i mina tunna racehandskar är det verkligen ingen fara med kyla runt -15, och då åker jag både i lugnare tempo och under mycket längre tid än skidskyttarna gör.
  11. Prisutvecklingen inom längdskidåkningen är fascinerande. Några sanslösa exempel: * skidskor/pjäxor, där toppmodellerna kostar mellan 5000-6500kr på Pölder. För 5-6 år sedan fick man toppmodellerna för strax över 2000kr, och de hade också kolfiber i konstruktionen (vilket gav viktiga sekunder på Vasan) * bindningar, alltså Rottefella-bindningar för 2000kr! :) Förstå hur mycket bättre de måste vara än vanliga bindningarna för 500-600kr som inte heller väger många gram. * Flourfri toppvalla. Förut var race-vallorna dyra pga höga halten av flour. Nu är fluoret borttaget men priserna ligger ändå kvar på samma nivå. Jävligt oklart vad de nu består av. * Skidorna. Innan Madshus lanserade Redline kostade vanliga toppskidor 2500-3500kr. Prisnivån nu när Fischer och Madshus ligger runt 7000-8000kr. Allvarligt..? Tur att man köpte på sig prylar när längdskidåkning ännu var en hyfsat prisvärd sport.
  12. Vore rimligt med en längre övergångsperiod för oss amatörer. Proffsåkarna med sina stall och sponsorer kan ju ställa om och köpa nya produkter direkt, medan det är lite magstarkt att amatörer som investerat tusentals kronor i flourpulver för några enstaka tävlingar per år (Vasaloppet mm) förväntas kasta varenda vallaprodukt med flour i. Orimligt. Man kan jämföra med hur det fungerar i golfen: där har restriktioner i utformningen av klubbor tillämpats för proffsen inom 1-2 år medan amatörer tillåts fortsätta använda utrustningen i flera år för att ge en rimlig chans till anpassning och med respekt för de pengar som lagts ut på produkterna.
  13. Kul! Han kommer ju knappast ha med segerstriden att göra men kul att han tävlar igen och jag hoppas det går bra. Ngn som vet om han stakar på blanke ski?
  14. Bra att de markerar och diskar Kardin som gick över gränsen. Men att säga att skejtskär är vanliga tycker jag är att överdriva. Eliten orkar staka hela loppen och det förekommer inte skejtskär på samma sätt som för några år sedan.
  15. Vilket skämt. Klassisk stil har flera olika växlar. Vissa är starkare i överkroppen och har prioriterat det, andra är starkare i diagonalteknik. Att införa förbud mot att åka som man vill är farsartat. Vad är nästa steg, kräva diagonalteknik, eller ska det vara tillåtet att staka med frånskjut? Trodde det var 1 april när jag läste om förslaget.
×
×
  • Create New...