Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Rullskidmannen

Members
  • Posts

    192
  • Joined

  • Last visited

Rullskidmannen's Achievements

Rookie

Rookie (2/14)

  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In
  • First Post

Recent Badges

  1. Strypkänsla! du ska dra i handtaget/remmarna med händerna inte lägga snöret runt halsen. Ser nu att man nog borde kunna dragit en del fortare om man lagt manken till, men det är frågan om det är vettigt så länge man har maskinen placerad inomhus? Tyckte det var lite "strypkänsla" på slutet... http://erikwickstrom.se/2011/12/17/nast-bast-i-varlden/
  2. Uppskattningsvis 1 sek snabbare tid på 100m om du väger 10 kg mer. Detta är bara en grov uppskattning. Men något åt det hållet verkar rätt.
  3. Mr T det stämmer utan fäste var det. Det var helt rätt beslut att köra så för mig. Skulle även valt att köra Ulricehamnloppet utan fäste tyvärr körde jag med fäste då.
  4. Fann ytterligare en fördel till Kraftstaven. Handtagen håller mycket på Kraftstaven. Körde idag skate med vanlig rak stav sim salabim så gick handtaget av obs detta har hänt mig när man tar i lite med flera olika märken på handtagen. Dock ej när jag använder Kraftstaven då håller man i handtaget med handen samt utnyttjar remmen. Sedan vid max kraftinsats fördelas krafter över större yta. Med rak stav så håller jag aldrig i handtaget utan remmen får ta all kraft och till slut bryts handtaget av där staven slutar. PS Vasa (Kanske lika bra att bara dra i stakmaskin så kan man köpa järnspett i ställen då slipper man ju köpa stavspetsar. Bara att slipa spettet sen bara å åk)ds
  5. Får bli att göra det. Brände faktiskt av ytterligare ett långpass (marathon) på Skiergen i morse när jag tittade på Paris Marathon... Prova med rullskidor montera spärrhjul på alla fyra och vänd två åt fel håll så de varken går framåt eller bakåt. ;) Fast bäst är nog och skruva direkt i det nylagda parkettgolvet så man inte lyfter sig själv när man tar i lite extra. kan nog behövas så du kan knäcka min tid ;)
  6. Din stavlängd är den längd som du åker fortast med. kan vara ex 2 cm kortare eller längre testa. Klockan ljuger inte känslan kan göra det. Men det är upp till dig ifall du vill åka med det som ger dig bäst tid. Ofta är bästa känsla och snabbaste tid lika men ibland ljuger känslan. Obs tänk på att hjulen bör vara i samma temperatur när du testar. Ett par kalla träningshjul resp varma kan göra flera sek skillnad. Lycka till
  7. Tester och tester Mr T jag förstår hur och troligtvis varför du testat på det sättet. Med perfekt stavlängd på rak stav kunde du kanske åkt ännu fortare. Har du testat det? Har du testat olika längder på Kraftstaven för att se om du behöver längre eller kortare för att åka snabbare. Hur jag tycker en test ska vara för att kunna säga vad som är bättre. På detta viset tycker jag 1. Vilken typ av bana ska man tävla/trän på och vilken utrustning man använder. 2. Åk med vanlig stav i olika längder och titta vilken längd är som är bäst just för dig. För lång stav rep. för kortstav går långsammare. Testa om och om igen. 0,5 cm gör skillnad 3. Ska du använda Kraftstaven testa vilken längd som är bäst just för dig. Samma visa här flera upprepande tester av längd resp ggr för att få ett tillräckligt bra medelvärde. 4. Testa vilken av stavarna du åker fortast med kraft eller vanlig obs det kommer ej troligt vis vara samma längd på kraft resp. vanlig stav. 5. använd den typ som du åker fortast med. Så här gör jag när jag testar stavlängd Obs det tar flera träningspass upp till 3-10 pass för att få en någolunda tillförlitlig bild av vad som passar just dig bäst. Desamma gäller andra tester om och om igen för att minimera felkällor. Ps 12grader är bättre på rullskidor än 27grader. Armbågarna sparas pga annan vinkel och en mjukare överföring du behöver ej bryta dig över staven. Olika åkstilar, kroppskonstruktion, styrk, frekvens, ger olik utrustning för vad som passar just dig bäst. Våga testa annat gå utanför ramarna lycka till.
  8. Skateutrustning finns även på Skiandrun bispgårdens sport. Annars kan jag hålla med om det är dåligt med skate i gbg
  9. Det handlar om tyngdöverföring. En bra åkare kan valla utan att förlora glid men samtidigt ha kanonfäste. En inte lika tekniks åkare måste "låna" en bit av "glidytorna" för att kunna få fäste. Ta tex Martin Larsson en 70kg kille han skulle kunna åka på skidor från en 90kg vasaloppsåkare med kortare fästzon än vad 90kg killen har på samma skidor. Han får kanonfäste och har då perfekt glid. Inget av fästvallan kommer i kontakt med snön utan då han trycker ifrån. 90 kg vasaåkaren måste oftas gå på glidytorna med fästvalla för att kunna få fäste. Det är detta som är den största skillnaden mellan bra och dåligt glid. Visst skidorna betyder mycket men utan rätt taiming och tyngdöverföring i åkningen får man välja mellan glid eller fäste. Tyvärr är det ofta så inte alltid.
  10. Kan man inte åka skidor riktigt så kvittar det vilket spann man har. Personen i fråga kommer aldrig få riktigt bra glid och samtidigt ha bra fäste. Jag håller med dig om att det finns dåliga skidor. Det har däremot blivit mycket bättre skidor de sista åren från alla skidmärken. En jämnare kvalite med mindre bottennapp. Jag vet att leverantörer har fått ta tillbaka fel tillverkade skidor. Jag har i alla fall fått mycket bra skidor när jag köpt min där. Jag har även köpt ett beg par som en +95kg tyckte var för hårda helt kassa enligt honom. Jag köpte dem och har kanonskidor, kanske lite i mjukaste lagret. Men varje åkare och skidval är personligt.
  11. Skiandrun Bispgårdens sport i Göteborg är nog den bästa skidbutiken i Sverige. Det är bra kunnig personal som inte säljer på en skit utan bra utrustning.
×
×
  • Create New...