Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

FredrikS

Members
  • Posts

    1,713
  • Joined

  • Last visited

FredrikS's Achievements

Enthusiast

Enthusiast (6/14)

  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In
  • First Post

Recent Badges

  1. Oj, en sen redigering av ditt inlägg när du tydligen klarade att finna en in skannad version av hans doktorsavhandling med artiklarna när alla vanliga källor för avhandlingen inte har med artiklarna. http://miun.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2:319312 http://kuzmin.se/pgs/scien_princ_sv.html Jag klarade tyvärr inte av att finna den versionen själv. Avhandlingar behöver inte heller vara tillgänliga på nättet i norge så där hade du också fel. Alla hans artiklar har inte heller blivit publiserade i vanliga tidskrifter.
  2. Jag tycker inte du verkar spesiellt opartiskt i denna frågan. Nu har jag inte läst den mastersuppgavan men vet att co-supervisorn har forskat många år om skidglid. Ett par av hans publikationer har tidigare diskuterats på det här forumet. Man ska nog inte heller överdriva den vetenskapliga nivån på ett examensarbete som en student jobbar ett halvår med (tror iallafall det är ett sådant arbete). Jag skulle hellre föredra att du själv skrev vad som gjorde dig chockad angående det arbetet istället för att referera till några kommenterar av kuzmin i ett kommentar felt (skrivna på facebok gissar jag) Referera till kuzmins avhandling hade väl varit bra. Ett problem med hans avhandling som finns på nätet är dock att flera av hans egna artiklar inte verkar vara tillgänliga eller svåra/dyra att få tag i. Kapitel i en bok och artiklar som inte verkar vara publiserade någonstans. Föresten får man verkligen lägga ut delar av andras arbeten med egna understrykningar på sin hemsida?
  3. Team skigo är ett intressant team som nu blir starkare men jag hade trott att de skulle få bättre resultat i år. En annan lite konstig sak är att trots att skigo väl är ett svenskt företag så har de många klädsprodukter (i norge iallafall) med norskt flag motiv :)
  4. Jag tolkar det som att de menar att trycket långt fram och långt bak på skidan är klart mindre, dvs kortare trycksoner.
  5. Nu finns det faktiskt en massa olika glid vallor och olika typer av glid vallor så "vallade skidor" är inte ett väldigt klart begrepp. Det de gör när de tror att det är en fördel (korta lopp och möjlighet till skidbyte) är att använda diverse toppnings vallor som ger väldigt bra glid en kort sträcka. Om de hade vallat får ett långlopp hade de antagligen vallat på ett annat sätt, hårdare vallor som håller längre och tar åt sig mindre smuts och antagligen ingen toppningsvalla som kan ge sämre resultat efter ett tag.
  6. Intressant att Caldwell verkar använda blå super och blå super extra på nestan motsatt sätt av vad som rekomenderas här på forumet. Super extra i ny snö och super i äldre snö när det är kallt.
  7. Det vet jag inte. Hade bara för mig att det är FA värdet som står på skidorna. HR beror ju på hur mycket åkaren väger så om det står så måste det finnas mer information för att man ska kunna använda det.
  8. Enligt Storvall är det iallafall som jag skrev http://bloggen.fi/vallnaf/2011/12/04/hur-valja-fristilssklidor/ Fischers FA värde är som nestan som Atomics MF värde som han skriver mycket om. edit: Bättre här http://bloggen.fi/vallnaf/2011/11/23/val-av-klassiska-skidor-del-2/
  9. 45 är väl FA värdet och det är vikten som det behövs för att trycka ned spannet när man belastar skidan 7 cm (har för mig att Fischer använder 7cm) bakom tyngdpunkten.
  10. Jag tycker att det är bra om de som kommer med påståenden också försöker backa upp dem. Om butiker slutar att använda skiselectorn så borde det inte vara så svårt att få veta det. Det är endå inte så väldigt många som använder skiselector. Jag tycker ditt inlägg är rätt konstigt. Det bör ju inte vara några problem om man vill ha mer information från dem som hört något. Det är ju naturligt att börja söka sanningen bland dem som påstår något annars skulle det ju vara väldigt lätt att starta ryckten om rycktes spridaren ska vara immun mot frågor.
  11. Jag tänkte att seriösa handlare kunde göra detta om de var osäkra på om deras skiselector visade rätt. Att apparaten är avanserad medför ju också att man antagligen måste kalibrera den och testa om den mäter riktigt med jämna mellanrum.
  12. Det är ju bara att mäta opp skidorna med en annan metod och se vilken skiselektor som mätningen överenstämmer mest med. Jag vet inte helt vad du menar men det att en skiselector ger fina grafer och tal med flera decimaler behöver inte betyda att nöjaktigheten är perfekt. Jag har aldrig använt en skiselector men tycker att fördelen med den är att man på ett enkelt sätt får fram data om skidorna.
  13. Det en del folk vill veta är om det stämmer att tillförlitligheten är dårlig eller inte.
  14. Om skillnaderna inte är så stora kan jag inte helt se hur kurvorna kan se spesiellt annorlunda ut. Har du inga mätningar från samma skida som du kan vissa så att andra kan förstå om det verkar vara ett problem eller inte?
  15. Hur stora skillnader mellan mätningarna är det prat om? En sak jag har tänkt på när jag läst skiselector kurvor är att noll linjen ofta ligger fel.
×
×
  • Create New...