vasajohan Posted December 21, 2019 Report Share Posted December 21, 2019 När man hör om övertränade elitåkare som t ex Ingvild, Frida Karlsson men även Per Elofsson back in the days undrar jag om det är kostrelaterat. Dvs inte om de äter för lite utan snarare vad de stoppar i sig. Hörde t ex att Per Elofsson åt väldigt fettsnål kost. Kosten tillåter derar kroppar att bränna ut sig? Begrepp som tallriksmodellen och uppladdningen har ju propagerats för i årtionden, tyvärr. LCHF, vet att Björn Ferry gick över till den dieten och han fick ju fina resultat. Tävling, vet att oavsett om man kör fettsnålt eller LCHF kan man toppa upp med lite extra kolhydrater inför tävling. Träning, train low dvs jobba mycket med fettförbränningen. Återhämtning, eftersom socket är infammatoriskt kan högt kolhydratintag vara långsiktigt ofördelaktigt... överträning? Skulle LCHF vara en lösning för att minska överträningsproblematiken? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vasajohan Posted December 21, 2019 Author Report Share Posted December 21, 2019 https://www.skidor.com/Grenar/langdakning/foljoss/aktuelltlangdakning/2017/Enmatdagmedlandslaget/ Är väldigt mycket prat om kolhydrater där. Jag förstår att om man ska tävla dagen efter är det kanske bra att äta mycket kolhyrater. Men på t ex träningsläger och träningsperioder gör man samma grej där med "loads of carbs" ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MC Hammer Posted December 21, 2019 Report Share Posted December 21, 2019 Lyssna gärna på Coltings podd avsnitt 187.(Man kan scrolla fram en timme tills själva ämnet börjar) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skogsvakt Posted December 21, 2019 Report Share Posted December 21, 2019 ”Lyssna på” och ”Colting” i samma mening hahaMannen som driver en kampanj mot Axa och själv var sponsrad av Redbull. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Petter Posted December 21, 2019 Report Share Posted December 21, 2019 Finns vad jag känner till inga studier som visar att LCHF är bättre än vanlig tallriksmodell, oberoende av vad Colting häver ur sig.Bara det att man måste scrolla fram 1 timme för att lyssna på Coltings poddar säger väl en del... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LillaGubben Posted December 21, 2019 Report Share Posted December 21, 2019 SvD 2013"Men Britt-Marie Dahlin, som uppfann modellen, anser att det nu är hög tid att anpassa tallriksmodellen till vår ändrade och mer stillasittande livsstil. Framför allt vänder hon sig emot att tallriken till stor del fylls av energitäta men vitaminfattiga livsmedel som potatis, ris och pasta, inte sällan kompletterat med några skivor vitt bröd.– Tre stora potatisar är alldeles för mycket. Nu när vi har en tendens att öka i vikt så behöver vi minska på energin. Men om vi äter mindre måste vi samtidigt dra upp på näringstäta grönsaker och rotfrukter så att vi får i oss tillräckligt med vitaminer och mineraler. Mindre snabba kolhydrater. Ett steg i rätt riktning. Colting menar att äta för maxprestation och äta för hälsa är olika dieter. Någon på forumet som tror det är samma mat, d v s att man kan äta för maxprestation utan att det får hälsokonsekvenser? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
artur Posted December 21, 2019 Report Share Posted December 21, 2019 SvD 2013"Men Britt-Marie Dahlin, som uppfann modellen, anser att det nu är hög tid att anpassa tallriksmodellen till vår ändrade och mer stillasittande livsstil. Framför allt vänder hon sig emot att tallriken till stor del fylls av energitäta men vitaminfattiga livsmedel som potatis, ris och pasta, inte sällan kompletterat med några skivor vitt bröd.– Tre stora potatisar är alldeles för mycket. Nu när vi har en tendens att öka i vikt så behöver vi minska på energin. Men om vi äter mindre måste vi samtidigt dra upp på näringstäta grönsaker och rotfrukter så att vi får i oss tillräckligt med vitaminer och mineraler. Mindre snabba kolhydrater. Ett steg i rätt riktning. Colting menar att äta för maxprestation och äta för hälsa är olika dieter. Någon på forumet som tror det är samma mat, d v s att man kan äta för maxprestation utan att det får hälsokonsekvenser?Det du citerar av Britt-Marie Dahlin har ju precis ingenting med elitidrott att göra... Kost för en elitidrottare inom konditionsidrotter handlar framför allt att få i sig tillräckligt med energi för att kunna träna och tävla. Gunde Svan hade ju nåt TV-program där han besökte gamla stjärnor och när han träffade Wassberg så var de båda överens om att det bästa med att sluta träna på elitnivå var att de inte längre var tvungna att hela tiden proppa i sig mat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skogsvakt Posted December 21, 2019 Report Share Posted December 21, 2019 Den som rör min stekta potatis med grillkrydda och ketchup ligger risigt till! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Volevodin Posted December 21, 2019 Report Share Posted December 21, 2019 Det finns vetenskapliga studier i Australien med extrem LCHF-diet och resultatet var att det inte går att bedriva elitidrott på hög nivå med den dieten, Vidare att Ferrys LCHF ej var så extrem utan mer en "fuskvariant" av LCHF. Studier med extrem kolhydratdiet skulle också genomföras, men jag har ej sett resultaten av den studien.Som riktigt påpekats ovan måste man skilja på träningseffekt och nyttoeffekt av olika kosthåll.En fundering i sammanhanget är att varför orkar inte längdåkare tävla så mycket som skidskyttar och det är väl sällan man hör om övertränade skidskyttar ? :o Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rotebrostakaren Posted December 22, 2019 Report Share Posted December 22, 2019 Det finns vetenskapliga studier i Australien med extrem LCHF-diet och resultatet var att det inte går att bedriva elitidrott på hög nivå med den dieten, Vidare att Ferrys LCHF ej var så extrem utan mer en "fuskvariant" av LCHF. Studier med extrem kolhydratdiet skulle också genomföras, men jag har ej sett resultaten av den studien.Som riktigt påpekats ovan måste man skilja på träningseffekt och nyttoeffekt av olika kosthåll.En fundering i sammanhanget är att varför orkar inte längdåkare tävla så mycket som skidskyttar och det är väl sällan man hör om övertränade skidskyttar ? :oExtrem LCHF är det NCHF? Nej, Ferry körde inte någon fuskvariant, utan just LCHF och inte NoCHF, så studier av NCHF är ju inte så intressant. Att trycka i sig kolhydrater under långlopp verkar det finnas rätt mycket konsensus om att det är prestationshöjande, men för skidskytte så räcker kolhydratdepåerna till oavsett kost innan. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Björkis Posted December 22, 2019 Report Share Posted December 22, 2019 När man hör om övertränade elitåkare som t ex Ingvild, Frida Karlsson men även Per Elofsson back in the days undrar jag om det är kostrelaterat. Dvs inte om de äter för lite utan snarare vad de stoppar i sig. Hörde t ex att Per Elofsson åt väldigt fettsnål kost. Kosten tillåter derar kroppar att bränna ut sig? Begrepp som tallriksmodellen och uppladdningen har ju propagerats för i årtionden, tyvärr. LCHF, vet att Björn Ferry gick över till den dieten och han fick ju fina resultat. Tävling, vet att oavsett om man kör fettsnålt eller LCHF kan man toppa upp med lite extra kolhydrater inför tävling. Träning, train low dvs jobba mycket med fettförbränningen. Återhämtning, eftersom socket är infammatoriskt kan högt kolhydratintag vara långsiktigt ofördelaktigt... överträning? Skulle LCHF vara en lösning för att minska överträningsproblematiken?LCHF i kombination med konditionsidrott på elitnivå är inget att rekommendera (trots ett fåtal ”profeter” som Colting tex,) Finns ingen evidens för att det skulle vara bra, tvärtom. Även påståendet att ”sockret är inflammatoriskt” är rent felaktigt. Kan rekommendera att du kollar upp Jacob Gudiol, bara att googla, Han är bra på att reda ut begreppen och baserar alla sina påståenden på den evidens som finns ( - eller inte finns:)) Lyssna gärna också på Auklandbrödernas podd där de pratar om kost och viktoptimering: https://podcasts.apple.com/se/podcast/auklandmetoden/id1489040916?i=1000458684282 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LFN Posted December 22, 2019 Report Share Posted December 22, 2019 Mat är bra. Allsidig kost med alla näringsämnen. Jag tror de flesta dieter och hokuspokusvarianter som drar iväg mot att helt utesluta kolhydrater eller fett, eller mosa i sig pulver och piller, är sämre och balanserar på gränsen mot ätstörningar. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Folkesson Posted December 25, 2019 Report Share Posted December 25, 2019 ”Lyssna på” och ”Colting” i samma mening hahaMannen som driver en kampanj mot Axa och själv var sponsrad av Redbull.Han brukar inte va så noga med evidens för sina påståenden... Varför låta vetenskap stå ivägen för en bra story? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Petter Posted December 26, 2019 Report Share Posted December 26, 2019 Han brukar inte va så noga med evidens för sina påståenden... Varför låta vetenskap stå ivägen för en bra story?+1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luci Posted December 28, 2019 Report Share Posted December 28, 2019 Skillnaden är väl att elitidrottare måste äta för att kunna träna. Vi andra tränar för att kunna äta.. LCHF är kanske en lösning på övervikt men troligtvis inte en lösning på överträning. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skogsvakt Posted December 31, 2019 Report Share Posted December 31, 2019 Undra hur långt över gränsen Weng ligger från få samma avstängning som Östberg fick... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MC Hammer Posted January 3, 2020 Report Share Posted January 3, 2020 Vinnaren är ofta inte den som är mest disciplinerad att göra allt enligt skolboken, utan snarare någon som gått sina egna vägar. Om det sägs något sådant om elitprestation och träning så brukar det inte vara många som säger emot. Jag ser ingen anledning att det skulle vara annorlunda med kost och elitprestation. Två OS-guldmedaljörer som gått sina egna vägar avseende kost är Lars Frölander och Björn Ferry. Hoppas Frida Karlsson hittar ett upplägg som funkar för henne avseende kost, träning, prestation och långsiktig hälsa. Triatleten Clas Björling var nyligen gäst i Umaras podd (presteramera). Han hade ett långt avbrott i sin karriär pga överträning/utbrändhet. Kom sedan tillbaka och slog banrekord i Kalmar. I podden sa han att kosten var en viktig komponent i hans tillfrisknande och comeback. Men dom frågade inte hur hans kostupplägg såg ut (?) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.